Prohledat tento blog

pondělí 27. února 2017

Co jsme dělali ve 4.lekci - I.skupina

Jako vždy, ani v naší čtvrté lekci jsme se nenudili.

Na počátku lekce jsme stručně zopakovali poslední probrané věci týkající se facebooku. Hlavně jsme se zaměřili na chat, v němž můžeme komunikovat s jednou nebo i více zvolenými osobami  a píšeme zde tedy věci, které se týkají jen těchto osob. Také lze v chatu poslat obrázek, přílohu  nebo odkaz na stránku, kterou jsme objevili, přidat můžeme emotikon nebo samolepku.
Po rozkliknutí ozubeného kolečka v okně chatu se nám nabízejí další možnosti pro přidání souboru, přátel do chatu atd, dokonce i odstranění konverzace. Když ji však odstraníme, odstraní se jen nám, ne té druhé osobě. Když však odstraní konverzaci obě osoby, zmizí oběma nejen konverzace, ale i ten druhý partner i ze seznamu přátel, se kterými lze konverzovat (odzkoušela jsem). Radši tedy konverzaci neodstraňovat.  
Naučili jsme se toho více. Kliknutím na ikonku Messengeru (sloupec vlevo) se nám nabídnou po kliknutí na ozubené kolečko další možnosti, třeba že můžeme konverzaci archivovat.  Zpět se dostaneme kliknutím na f.
Ještě jsme si odzkoušeli  vyhledat na facebooku nějakou  stránku, najít zajímavý příspěvek a odeslat odkaz kamarádce. Postupovali jsme následovně: Pod příspěvkem Sdílet – Vlastní – Vlastní – a nakonec jsme zadali jméno adresáta.
Všechno výše jmenované jsme si  vyzkoušeli, tak teď už snad nebudeme dělat chyby (a Ivetka se nebude divit a nebude jí  věčně pípat mobil).

Mohla bych teď ještě popsat všecky ty druhy zdí a sdílení.
  1. Každý má svoji zeď. Na svou vlastní zeď se dostaneme, klikneme-li na své jméno v horním řádku. Na své vlastní zdi se nám objeví všechny naše vlastní příspěvky a dále také cizí příspěvky, které jsme sdíleli. U našich i sdílených příspěvků můžeme rozkliknout šipku a stanovit, kdo to dál uvidí.
  2. Na cizí zeď píšeme jen v případě, že chceme té dotyčné osobě pogratulovat třeba k narozeninám , a to z důvodu, aby si i ostatní její přátelé vzpomněli a případně pogratulovali. Co totiž ona cizí osoba má na své zdi, vidí její přátelé. Cokoli jiného kdybychom tam této osobě psali, uvidí její přátelé a ty by to zrovna  nemuselo vůbec zajímat.  
  3. Chceme-li  komunikovat jen s určitou osobou, případně s několika dalšími, komunikujeme přes chat. Další využití již popsáno  výše.
  4. Na hlavní stránce se shromažďují  podle nám záhadného algoritmu  různé příspěvky. Ty se posouvají, možná už je znovu nenajdeme. Prostě naše zájmy a aktivity jsou jaksi sledovány „velkým bratrem“  a podle toho, jak nás facebook vyhodnotí, něco nám tam přihraje. Někdy se nestačíme divit, kde se to tam vzalo.   Hned nahoře na hlavní stránce je okénko s naší fotkou nebo profilovým obrázkem a výzvou, abychom se svěřili, co se nám honí v hlavě. Je to vlastně okno naší zdi. To, co tam napíšeme nebo vložíme, bude na našem Timeline. Vidět by ho měli naši přátelé, rodina, známí – podle toho, co máme zaškrtnuto ve sdílení. Kdyby bylo zaškrtnuto „veřejné“ zas by to facebook asi někomu nekontrolovaně předkládal.
  5.  Existují také skupiny, jako např. naše skupina Studenti seniorům. Mohou být uzavřené nebo veřejné. Pokud je skupina uzavřená, sdílí se příspěvky jen členům skupiny.
Ještě jsme se chvíli bavili o etice při využívání cizích fotografií.
Úpravě fotografií se bude týkat příští hodina. Proto jsme si už dnes stáhli a nainstalovali program Photofiltre  7. Příště si stáhneme k tomuto programu češtinu.
Naším úkolem do příště je nainstalovat si Photofiltre 7 na počítač doma. 

Omlouvám se, že je to tak dlouhé.

Žádné komentáře:

Okomentovat