Prohledat tento blog

čtvrtek 3. března 2016

Rekapitulace 3. lekce I. skupina

Dobrý den,
 
zde je shrnutí obsahu 3  lekce:
 
Dozvěděli jsme se o vyhledávačích - Internet Explorer je již překonaný, lepší je Mozilla Firefox, srovnatelný s ním je Google Chrome.
Na svém PC máme mít přednastavenou domovskou stránku, kde vždy s vyhledáváním začínáme. Většinou máme seznam.cz nebo google.cz.
Zopakovali jsme si co je adresní/příkazový řádek, kam vždy píšeme bez diakritiky, mezer, atd.. Myslím, že novinkou je, že se již nemusí zadávat na začátku www.
 
Dále jsme se učili o vyhledávání na internetu:
Je rozdíl mezi prohlížeči /ME, GCH, MF/ a  v y h l e d á v a č i. - V ČR nejvíce používáme  google nebo seznam. Do políčka zadáme klíčové slovo informace, kterou hledáme a odklikneme entrem. Každý z vyhledávačů pracuje trochu jinak, Ivetka preferuje Google. U něj hned pod vyhl. políčkem lze zpřesnit volbu - jestli má hledat všude, v obrázcích, videích či sháníme zboží ke koupi.
 
Dále to bylo o panelech - tyto slouží k tomu, když chceme mít otevřených víc stránek naráz. Další stránky otevřeme ve vedlejším panelu kliknutím kolečka myši - stisknutím a stránka se objeví vedle. Další způsob je s stisknutím malého ouška vedle poslední záložky, kterou máme otevřenou, bývá označena malým +. Záložku zavíráme malým křížkem na ní.
 
Stahování obrázků - je velmi jednoduché - obr. vyhledáme, klikneme na něj - aby se zvětšil - je to lepší kvalita pro stahování. Klikneme na něj pravým - dáme uložit obrázek jako...nesplést s uložit ODKAZ jako...!  V okně určíme, kam se obr. uloží - buď na Plochu anebo třeba do složky Obrázky, ve kt. můžeme mít podsložku. Pak obr. pojmenujeme a dáme uložit - platí, že poslední slovo v horním řádku určuje, v jaké složce to ukládáme. Při hledání obr. na Googlu je dobré použít vyhledávacích nástrojů - překliknem se do podmožnosti obrázky a na konci řady vybereme Vyhledávací nástroje, kde můžeme zvolit jeho velikost, barvu, původ či práva k použití. Až ho najdeme,dáme ho zobrazit v černé levé liště -tím jej máme v nejv. velikosti a stáhneme jej pravým -uložit obrázek jako…

 
S pozdravem



Poláčková

Žádné komentáře:

Okomentovat