Prohledat tento blog

středa 23. března 2016

7. Lekce I. skupina

7 . Lekce - INSTALACE a zajímavé weby
Skupina I. - 21. 3. 2016
V systému Windows máme ve svém počítači programy a funkce,  se kterými lze provádět všelicos, ale někdy chceme mít i další. Nejčastěji je lze instalovat z disku nebo ze sítě Internetu, což jsme právě v této popisované lekci zkoušely (-ly – opravdu jsme jen samá „děvčata“ a čeština tak bohatá). Předtím jsme se také seznámily s koncovkou *.exe , která obecně značí spustitelný soubor a je příponou, ve které je spustitelný počítačový program uložen.
Jako cvičný příklad nám posloužila změna běžně nainstalovaného programu pro přehrávání videí a písniček Windows media player na nyní častěji využívaný VLC media player, který má určité přednosti. Vyzkoušely jsme si tak nainstalování a následně i odinstalaci daného programu VLC. Přes vyhledávač jsme novější přehrávač VLC našly, stáhly, uložily a použily k přehrání vybraného klipu (a později pak program i odinstalovaly, aby totéž mohla trénovat další skupina).
Pro instalaci programů není dán vždy úplně jednotný postup, ale je třeba ji dělat pomalu, s rozvahou a dát si práci i s porozuměním pokynů (i když jsou v angličtině). Měli bychom například vědět, zejména u programů zdarma, co nám je třeba s tím nabízeno, protože je to často víc, než potřebujeme. To také často souvisí s typem licence,  na kterou můžeme při instalaci narazit, a také jsme se s některými licencemi stručně seznámily.
V  závěru lekce jsme dostaly doporučení na zajímavé webové stránky včetně např. www.slunecnice.cz a tím jsme se zase „obloukem“ vrátily ke stahování a ukládání programů (které jsou ze „slunečnice“ většinou zdarma).


Příští týden se neuvidíme, protože je Velikonoční pondělí (přeji všem spolužačkám hezké svátky a bohatou „pomlázku v akci“ hlavně pro Ivet ) a pak nás čeká v následujícím pondělí bohužel už poslední lekce tohoto kurzu. Nezapomeňte se učit teorii (hrozí test), trénovat prakticky u počítače a na poslední lekci vzít s sebou flešky, mobily, foťáky a jako vždy dobrou náladu ………………………


Sonja Lusková, 2016-03-22

Žádné komentáře:

Okomentovat