Prohledat tento blog

čtvrtek 28. května 2015

6. lekce

Na začátku hodiny jsme hledali na Wikipedii informace o DPI, což je údaj, který určuje, kolik obrazových bodů (pixelů) se vejde do délky 1 palce = 2.54 cm. Používá se hlavně v počítačové grafice. digitální fotografii, tisku a tiskárnách. Prohlédly jsme si obrázky v mobilech s detaily teček a získaly informaci, že při tisku fotografií je třeba brát v úvahu hodnotu DPI v pořízené fotografii i v tiskárně, aby byl obrázek jasný a detailní.
     Informace o souborech Cookie - jsou to záznamy historie informací mezi uživatelem a serverem. Mohou být trvalé nebo dočasné. Při vyhledávání informací si pamatuje co jsme hledaly předtím, příště stačí napsat jen začáteční písmena nebo slova hledaného souboru.Často slouží ke sledování aktivity uživatele a k nabídkám reklamního zboží. Internetové prohlížeče by měly umožňovat odmítnutí souborů nebo jejich smazání. Postup je uveden ne Wikipedii.
     Poté nám Ivetka vysvětlila jednotky, jejich hodnotu ( 1bit. 1Byte, 1KB, 1MB, 1GB, 1TB),  způsob převádění za pomoci kalkulačky na počítači a jak s nimi pracovat např. při práci s kartami ve fotoaparátu, kartami paměti USB disků a při stahování filmů z počítače. Musím se přiznat, že jsem se při převodech zcela ztrácela, snad to pochopím později.
     Pro mne byla zajímavá část hodiny ve které jsme se učily vyvolávání fotografií online na dálku ve Fotolabu. Sice při četnosti mého fotografování tento způsob asi nepoužiji, ale líbil se mi. Za úkol máme najít 2 - 3 firmy, které vyvolávají online - bez objednání fotografií -a krátce porovnat nabídky.
     Na závěr bych ráda poděkovala organizátorkám  vydařeného výletu do Olomouce za fotografie, velice se nám den  se všemi líbil. Zdenka Kovářová 

1 komentář:

  1. Moc pěkně popsáno. Stihly jste toho v té lekci hodně.
    Květa Hácová

    OdpovědětVymazat