Prohledat tento blog

středa 13. května 2015

Co jsme dělali 11. května

Co jsme se dnes učili

Dnes jsme si zařizovali obývací pokoj. Ne tedy, že bychom s pomocí vlastní fyzické síly a na pokraji kolapsu přemisťovali nábytek. Bylo to, jak se dnes říká, jen virtuální přemisťování, tedy, abychom si všichni rozuměli, dávali jsme dohromady zařizovací předměty z obrázků. 
 K tomu účelu nám Ivetka předem připravila obrázky pozadí, t.j. stěny pokoje, gauče, lampy, obrazu a rostliny do našeho blogu. Nakonec se vše podařilo. Pokud byly problémy, bylo to tím, že uplynul týden od minulé lekce, neměli jsme materiály ani úkol, takže jsme si přes týden nic doma nezopakovali a dost se toho z hlavy vykouřilo. Tak alespoň víme, že úkol je důležitý. Na druhou stranu, byla jsem docela ráda a ostatní možná taky, že úkol nebyl a mohli jsme si užívat zahrádky, pěkného počasí a jiných aktivit.
 Od Ivetky jsme dostali materiály k této i minulé lekci. Dnes jsem si je přečetla a jsou perfektní. Tak radím začít od minulé lekce, zkusit si ty úkony, pak přejít na tu další, čtvrtou lekci a posléze úkol vypracovat. Snad to půjde.
Abychom měli pořádek (a zopakovali práci se složkami), přemístili jsme obrázky z blogu do složky. Složka je pro nás takové skladiště, kam jsme věci zatím uschovali. Klidně bychom mohli obrázky umístit na plochu, ale kdybychom tam dávali všechno, byl by tam za chvíli neuvěřitelný zmatek a špatně by se nám soubor hledal. Tak si zvykáme na složky.

Malé opáčko o založení složky:
V našem počítači v sekci OBRÁZKY si založíme složku.
Jak? Klikneme levým na nabídku START a otevřeme OBRÁZKY (t.j. odkliknem levým). Složku založíme tak, že pravým klikneme na OBRÁZKY a pak nás to už navede. Vybereme si NOVÝ, klik levým na NOVÝ a opět klik levým na SLOŽKA.  Možná někoho mate, kdy levým a kdy pravým. Po kliku pravým se otvírá nabídka, ze které si můžeme něco vybrat. Když už víme, co vybrat, klikneme levým. (Nevíte kdy jak? - Když se nám nic nenabídne levým, tak to bude asi pravým.)
Složku si pojmenujeme a do ní překopírujeme obrázky z blogu.

Dál už jsme pracovali v programu pixlr.com.
O co vlastně jde?
  • Pracujeme s vrstvami. Každý obrázek je jedna vrstva, které skládáme na sebe.
  • Věci na obrázcích musí mít správné proporce, musíme jejich velikost tedy upravit.
  • Obrázek musíme nakopírovat na pozadí.
  • Co na obrázku nechceme, odstraníme.
  • Je-li obrázek na pozadí, přesuneme ho tam, kde ho chceme mít.
Postup:
Otevřeli jsme pixlr.com. Je to program, se kterým pracujeme on line. Proto tento odkaz píšeme do řádku pro url.
Sjeli jsme  trochu dolů a otevřeli EDITOR klikem na Launch web app. (Launch = spustit). Dál už to máme krásně česky.
  • V menu SOUBOR jsme přes Otevřeme obrázek načetli obrázek.
  • V menu OBRÁZEK jsme upravili velikost.
  • S použitím úkonů Ctrl A, Ctrl C a Ctrl V jsme obrázek nakopírovali na pozadí.
  • Nástrojem pro posunutí (šipka) jsme obrázek posunuli, kam jsme chtěli.
  • V Nástrojích jsme vybrali Snímací tužku (jinde nazývanou Kouzelná hůlka), která nám pomohla odstranit, co   jsme na obrázku nechtěli - bílou plochu. Kliknutím na bílou plochu kolem předmětu se plocha očárkovala, pak klávesou Delete jsme očárkovanou plochu smazali.
Kromě této kapitoly jsme si pověděli o licencích creative commons, kde si autoři určují, jakým způsobem by mělo být s jejich díly nakládáno. Jejich přání máme respektovat.

Zapsala Květa Hácová

Žádné komentáře:

Okomentovat