Prohledat tento blog

pondělí 25. května 2015

Výlet Olomouc



V pátek 22.května odjelo celkem 22 žen z posledních počítačových kurzů na výlet do Olomouce, aby si  prohlédly historické památky tohoto krásného města.Organizačně akci zajistila naše lektorka Iveta Jansová s p. Bílkovou.
V Olomouci jsme měly nejdříve domluvenou prohlídku historických sálů v arcibiskupském paláci včetně odborného výkladu s průvodcem. Arcibiskupský palác vznikl na původních základech rotundy Cyrila a Metoděje již v 9.století postupnou přestavbou původní stavby až do dnešní podoby. O povýšení biskupství na arcibiskupství se postarala císařovna Marie Terezie, která do paláce i dvakrát zavítala.Zaujala nás slavnostní dvorana, přijímací sál pro významné návštěvy, sál se sbírkou porcelánu a další.
Po ukončení této prohlídky jsme přešly na Václavské náměstí na prohlídku Katedrály sv. Václava.
Prohlídka katedrály i presbytáře, který je největší v naší zemi, byla opět s odborným výkladem. 
V katedrále jsou v postranní části umístěny tři kaple. Zaujaly nás,mimo jiné, i historické varhany z r. 1895, které mají 3120 píšťal....
Po ukončení této  prohlídky část účastnic odešla do  arcibiskupského muzea, další část vystoupala na vyhlídkovou věž Svatováclavské katedrály.Zdolaly jsme nahoru celkem 448 schodů do výšky 81 m. Určitě  jsme si oběd, který následoval, plně zasloužily.
Pak jsme si ještě prohlédly sloup Nejsvětější Trojice včetně kaple na náměstí, kostel Sv. Mořice,
kostel Panny Marie Sněžné, kde jsme si vyslechly i krátký varhanní úryvek.Přes Dolní a Horní náměstí jsme  výlet zakončily kávou v kavárně Opera.Z nádraží v Olomouci jsme  po 17. hodině
odjely do Ústí nad Orlicí.
Daleko více o olomouckých památkách získáte  na Googlu.

Výlet se vydařil díky Ivetě a paní Bílkové a také pěknému počasí.
                                                                      
                                                                                Děkujeme
Anna Trnková

Žádné komentáře:

Okomentovat