Prohledat tento blog

pondělí 27. března 2017

6. lekce II, skupiny

Vážení,
konec 6. lekce a já dostala bojový úkol napsat co jsme probírali v této lekci. Začali jsme pohodově kávičkou a zákusečkem,  já si dala stříšku, tu mi vždy kupovala maminka, když jsem byla malá holka, tak jsem se na chvilku vrátila do dětství, mňam to byla dobrota.  Nejdříve jsme si zopákli co bylo v minulé hodině, to byla pohoda,
     V této lekci, jsme se měli naučit zvětšování a zmenšování obrázků, kdyby jsme např. upravené fotky někomu chtěli přeposlat třeba v emailu. Ivetka nám i vysvětlila co jsou pixeli, k čemu slouží, což pro mě bylo a je tabu a kdyby létaly mouchy, kupu bych jich spolkla, jelikož jsem na ni koukala jako telátko s otevřenou hubičkou, (jsem ráda, když si doma spočítám l,  ml aj převody v kuchyni) a začali jsme pracovat ve Photofiltru. 
     Nachystali jsme si obrázek z rajčete, za pomoci kláves CTRL+O a dvojklikem jsme  ji otevřeli. Velikost obrázku jsme zjistili kliknutím na obrázek pravým tlačítkem myši a vybrali jsme " Vlastnosti". V tabulce jsme se mimo velikosti dozvěděli kupu zajímavých informací, v záložce "Podrobnosti jsme našli rozlišení v pixelech. Učili jsme se
změny velikosti v Photofiltre použili jsme klávesovou zkratku CTRL+H nebo v horním menu jsme vybrali Obrázek - Velikost obrázku. Pokud by jsme potřebovali určitou velikost v centimetrech, můžeme tlačítko pixelů přepnout na centimetry. Obrázky se raději nepokoušejte zmenšovat, protože se již  nedají se zvětšit, je lepší upravit ji oříznutím. Probírali jsme také Histogram, ikonu histogramu jsme našli na horní liště v podobě dvou trojúhelníků. pomůže nám s ideálním vyvážením světlých a tmavých tónů, když klikneme na okamžitý náhled,  uvidíme ihned rozdíl. Zkoušeli jsme také, jaké budou změny při použití "jasu, sytosti barev a kontrastu". Vše můžeme upravovat, ALE s citem.
Pokud se nám nelíbí co jsme barevného vytvořili, vrátíme se pomocí CTRL+Z a zkusíme vše od znova. Máte rádi spíše černobílé fotky?  Starodávné (sépie)? Může být, učili jsme se!
Na horním panelu vybereme symbol šachovnice. Dejte, ale pozor na experimenty, když budete posílat třeba přátelům, aby si nemysleli, že jim posíláte hromadné parte a ne oslavu. Také jsme se učili klonování, to byla zábava.
Na pravé straně jsme vybrali klonovací razítko. Za pomocí klávesy CTRL kterou musíme přidržet a myší najedeme na místo, které chceme namnožit, klikneme levým tlačítkem myši a CTRL pustíme. Najedeme myší na místo, kam chceme obrázek nakopírovat, budeme držet levé tlačítko a pomalu na daném místě jezdit dokud obrázek nepřekopírujeme. Nabírat obrázek musíme vždy od středu, u obličeje na nose..
Budete o prázdninách doma sedět na zadku, nebo stát u plotny a hlídat vnoučata? Perfektně se Vám toto učivo bude hodit. PROČ neposlat, jak ležíte na pláži třeba v Malibů? Co si budeme povídat,  závist je hrozná vlastnost.

Těšte se na další hodinu s Ivetkou,   Dráža Bartošová


Žádné komentáře:

Okomentovat