Prohledat tento blog

čtvrtek 3. listopadu 2016

5. lekce II. skupiny

Dobrý den, posílám souhrn 5.lekce. Snad jsem na nic nezapomněla, Koláčková.

Tématem 5. lekce byly fotky a videa.
Začínáme tradičně občerstvením (výborná kefírka od Lenky Hampové - díky) a pokračujeme hodnocením domácího úkolu. Vyhledat poslední knížku od E. Bočka o aristokratce a zaznamenat její hodnocení v databázi knih jsme nezvládly všechny na 100%, nicméně snaha 100% určitě byla.
 
K vlastní práci s fotkama musíme nejdříve připojit k PC fotoaparát (nebo paměťovou kartu, flešku…) a pak správné fotky najít. Tj. postupně rozkliknout start - tento počítač - zařízení a jednotky a náš telefon (foťák, flešku…). Vybereme složku - nejčastěji DCIM, ale může být i images, pictures. Objeví se spousta obrázků a abychom snáz našli ten správný, můžeme je zvětšit (velké ikony v horním panelu). Přesouváme buď všechny (ctrl -A) nebo zamodříme požadované. Chytíme je myší a hrotem šipky přetáhneme do požadované složky nebo na plochu. Abychom je mohli upravit, klikneme pravým tlačítkem na obrázek, zvolíme možnost otevřít v programu…, vybereme ikonku Fotky a můžeme si hrát. Obrázek se objeví na černém pozadí, nahoře dáme možnost upravit a z bočních sloupců vybíráme co chceme - otočit, oříznout, odstranit červené oči… vybrané úpravy potvrdíme entrem.


Čas běžel rychleji než bylo potřeba a tak práce s videem je odložena napříště. Ale zvládly jsme alespoň instalovat program. Zadat do vyhledávače Movie Maker, povolit změny a vybrat programy které chceme. A jako domácí úkol si můžeme vyzkoušet co to všechno umí. Druhou částí úkolu je poslat na známou adresu fotografii (buď vlastní nebo zkušební nebo stáhnutou z blogu) oříznutou na čtverec. A ještě nezapomenout příště vzít 1-2 minutové video s sebou.


2.11.2016                                          Zapsala Olina Koláčková


Žádné komentáře:

Okomentovat