Prohledat tento blog

středa 26. října 2016

Počítačový kurs pro seniory, II. skupina, 4. lekce.

Dnes jsme byly pochváleny za vypracování domácího úkolu, jímž bylo vytvoření události v kalendáři a sdílení událostí s mailem studenti seniorům + odeslání libovolného obrázku.
     Na úvod 4. lekce nás naše lektorka Ivetka seznámila se základními jednotkami informací a také jejich převody.
    Základní jednotka je 1 bit - její hodnoty jsou čísla  1 nebo 0.
Další jednotka je 1 byte a ten se skládá z 8mi bitů.Další větší jednotky jsou:KB kilobyte
       MB megabyte
       GB gigabyte
     a TB terabyte
Dle přiložené tabulky jsme převáděly jednotky z GB na MB, KB na MB
z TB na MB a naopak. Tyto převody nám umožňují, že si lze vypočítat například, kolik filmů se vejde na externí disk, nebo kolik fotografií uložíme na flešku určité velikosti.
  V nové lekci jsme se seznámily se základy práce ve Windows. Je to jeden z mnoha systémů jako např. IOS od společnosti Apple, LINUX, který je zdarma.
  WINDOWS patří společnosti Microsoft. Je to grafické prostředí, které vidíme a používáme od spuštění PC do jeho vypnutí.
  V dolní  tmavé liště úplně vlevo je nabídka START ve tvaru čtyř čtverců, dále vpravo  jsou umístěny nejčastěji používané aplikace. Spuštěnou aplikaci poznáme dle barevného podtržení.
  V  pravém dolním rohu je nastavení hlasitosti, datum a čas a na konci bublina - nové oznámení. Jde o rozcestník, kde se nám otevřou další aplikace. Mnohé pro nás nejsou důležité, až na ikonku všechna nastavení. Po jejím otevření si vyhledáme políčko Všechna nastavení, opět otevřeme a vybereme přizpůsobení.
  V první sekci najdeme pozadí - je to námi vybraný obrázek, který je na celé ploše. Můžeme vložit obrázek z internetu, nebo vlastní foto. Pravým tlačítkem klikneme a vybereme Nastavit obrázek jako pozadí. Dáme si pozor na velikost obrázku, aby nebyl rozmazaný. Stane li se to, zvolíme obrázek jiný, nebo zkusíme položku přizpůsobit.
   V levém  menu zvolíme barvy, zaškrtneme zvolenou barvu a v menu všech aplikací se zobrazí daná barva.

     Naše poslední téma jsou SLOŽKY.
Základní složka - Tento počítač, stojí nade všemi. Je uložena v dolní liště, zobrazena žlutou barvou. Po otevření se zobrazí rozcestník, ve kterém se snadno orientujeme podle názvu: např. Plocha, Dokumenty, Obrázky, Videa atd.
  Pomocí rychlého rozcestníku se můžeme přesouvat do hl. složek vpravo.
   V horním řádku vedle složky Domů si vybereme Zobrazení - tam si můžeme zvolit velikost formátu  zobrazení snímku.
    Další, pro nás důležitá informace je vytvoření Nové složky. Nové složky je třeba třídit podle obsahu např: foto do Obrázků, videa do Videí atd. Klikneme na symbol složky (obdélník) v horním řádku vlevo, nebo nebo Nová složka, objeví se ikonka s modrým nápisem, napíšeme název nové složky a potvrdíme Entrem. Přepsat lze kliknutím pravým tlačítkem a vybereme Přejmenovat a opravíme. Složku lze přetažením přesunout dle potřeby jinam a smazat - pr. tlačíko, Odstranit.
  Pokud chceme pracovat s několika okny najednou, můžeme Složky obnovit z maximalizace (prostř. tlačitko vpravo nahoře), potom se dá oknem hýbat, nebo zmenšovat pomocí šipek. První tlačítko v pravém rohu (-), nám umožní dát složku do lišty.
   Nakonec jsme doslaly zadání domácí úlohy: práce se složkami a přechod mezi nimi.
   Každou lekci si zpříjemňujeme podáváním kávy, čaje a občerstvením z domácí výroby. Dnes jsme si smlsly na výborných koláčích, které donesla Maruška Urbanová.
  Naše lektorka Ivetka má s námi nesmírnou trpělivost, pochopení a  svoji pochvalou nás pozitivně nabudí k dalšímu studiu.


Dne 24.10.2016               Zapsala Lenka Hampová

Žádné komentáře:

Okomentovat