Prohledat tento blog

čtvrtek 13. října 2016

2. lekce I. skupiny

Naše druhá lekce byla o poznávání dalších služeb poskytovaných Googlem.

Po přihlášení na Google jsme zkontrolovali vytvoření domácího úkolu. V dokumentech si každý našel svůj recept s obrázkem. Kliknutím na obrázek se nám na pravé straně zobrazila bublinka, kde jsme mohli okomentovat recept a odeslat.

V dnešní lekci budeme probírat další možnosti nabízené Googlem.
Prvně prozkoumáme Google disk
Je to náš prostor od googlu kde můžeme ukládat / zálohovat / vytvořený dokument, prezentaci, co máme vytvořené v počítači.
Má to několik výhod: Pokud se nám stane něco s počítačem zálohované dokumenty najdeme
nepoškozené.
Zálohované dokumenty najdeme odkudkoli po přihlášení a připojení k internetu.
Pokud se přihlašujeme z jiného počítače než svého VŽDY se musíme ODHLÁSIT!

V další části výuky jsme přešli na Google disk.
Po kliknutí na devět teček v pravém horním rohu se dostaneme do služeb od Google.
Kliknutím na můj disk rozbalíme možnosti. Novou složku musíme pojmenovat jako při práci v počítači.
Nový dokument otevřeme dvojklikem, klikneme na PŘIDAT – nahrání souboru.
Dále nám bylo vysvětleno sdílení složky s ostatními.
Zajímavé recepty zkopírujeme /CTRL+C / a přes CTRL+V/ vložíme do e mailu, chatu. Sdílet složku můžeme zadáním e-mailové adresy adresáta.

Dalším poznatkem bylo využití překladače.
Nejdříve nám bylo ukázáno jak jednoduše otevřít více internetových stránek zároveň. Pokud si chceme otevřít další stránku můžeme přes malé políčko /ouško / nebo CTRL+T. Stránky pozavíráme křížkem.
Přes devět teček si ve službě Google klikneme na překladač. V další kartě si zadáme Google.com a dáme si ELDERLY EDUCATION. Vybereme text, který zamodříme, zkopírujeme CTRL+C. Ve druhé kartě Google služeb vybereme překladač, nebo do adresního řádku zadáme TRANSLATE.google.com a potvrdit enterem. Na stránce máme nyní dva sloupečky. Do levého pomocí CTRL+V vložíme zkopírovaný text. Nad rámečkem označíme, že se jedná o anglický text. Druhý sloupek označíme, že má být přeložen do češtiny. Takto můžeme překládat jakýkoli text.

Vyhledávání na Google
Do vyhledávače zadáme malými písmeny, co potřebujeme najít a Google nám to najde. Většinou nám najde popis ve Wikipedii. Ve vyhledávacích nástrojích můžeme nastavit vyhledávání v potřebném jazyce. Zadat velikost obrázků, barvu, kresbu nebo obrázek k další práci v počítači. Pokud si obrázek chceme stahnout kvalitní, má mít velikost minimálně 800x600. Klikneme na obrázek a v černém pruhu najdeme další možnosti - Zobrazit obrázek. Pravým tlačítkem dáme uložit obrázek jako a stáhneme do počítače

Jako další látka byla historie v prohlížeči.
V zapnutém Google chrome stiskneme CTRL+H. V historii zvolíme vymazat údaje o prohlížení. Můžeme zvolit co chceme smazat a co ne. Musíme dát pozor abychom byli všude odhlášeni.

Naše druhá lekce byla moc zajímavá a odhalila nám další možnosti využití Google. Už se těším na další lekci, kde budeme probírat cookie.

Nekvasilová


Žádné komentáře:

Okomentovat