Prohledat tento blog

úterý 4. dubna 2017

Čím jsme se zabývali v 8. lekci - I.skupina


Na začátku lekce nám Ivetka předvedla naše výtvory - domácí úkoly z minulé lekce. Některé byly opravdu zdařilé a zasloužená pochvala je neminula. Bylo vidět, že tvůrci hluboce přemýšleli, vybírali fotky s rozvahou, možná někdy nezůstalo jen u jednoho pokusu. Možná si také plnili svá přání - někteří se ocitli i tam, kam by se osobně nepodívali.  Ivetka ještě poradila, jak se vyvarovat některých chyb.  Ivetka si myslí, že při troše úsilí zvládneme již samostatně i jiné finesy, které Photofiltre 7 nabízí.  To ukáže čas. My ale určitě nechceme konkurovat profesionálům, jejichž upravené obrázky plní  bulvár i nebulvár.  Stačí, když svým výtvorem potěšíme své přátele a blízké.

Jako pokaždé, ještě než se rozdaly materiály pro dnešní lekci, jsme zvládli uvařit si kávu a rozdat výborný závin od manželky jednoho našeho kolegy, který se ale bohužel pro pracovní vytížení nemohl dnešní lekce zúčastnit. Manželce děkujeme a doufáme, že nebude chybět na besídce příští pondělí ve 4 h odpoledne u Kočáka v Hylvátech.

Hlavním tématem dnešní lekce bylo vysvětlení portálů bazos.cz a aukro.cz, kde můžeme prodávat a nakupovat věci, které nám přebývají (někdy i překážejí) a pro někoho by mohly být ještě užitečné. Pro prodej je třeba se na každém z těchto portálů zaregistrovat. Chceme-li něco kupovat, celkem snadno nás každý program naviguje, co máme udělat. Kdyby nám přece jen něco nešlo, postup máme v materiálech. Bazos.cz žije z topování inzerátů – když zaplatíme, posune se náš inzerát na určitou dobu přednější místo. Aukro.cz žije z několika procent, které prodejci z prodaných věcí portálu zaplatí. Na Aukru lze prodávat buď za cenu, kterou udáme, v systému Kup teď, nebo v aukčním systému, kdy zájemci mohou přihodit  - což znamená, že každý zájemce udá cenu, za kterou by nejvýše předmět koupil. Cena, která je v daný okamžik nejvyšší, se až do ukončení aukce neukáže ani prodejci, ani ostatním zájemcům. Ten dražitel, který nabídl nejvyšší cenu v průběhu celé aukce, vyhrává aukci a kupuje věc za cenu ne tu, kterou udal on, ale za cenu o pár korun vyšší než je cena, kterou nabídl jako nejvyšší  dražitel s druhou nejvyšší nabídkou. Konečně tomu rozumím. 

Ivetčina rada navíc při uskutečňování jakékoliv koupě je: myslet, myslet a myslet, abychom nenalítli. Taky počítat s poštovným, které musíme zaplatit. My ale nenalítnem!

Ještě jsme si zkusili udělat výstřižek. Je to velmi jednoduché. Po otevření  programu Výstřižky z menu Příslušenství  nás obdélníček s funkcemi sám navede, co máme dělat. Výstřižek pak můžeme uložit, to už bezpečně víme, jak a kam, a pak případně odeslat někomu nebo si pomocí výstřižků pro sebe třeba vytvořit soubor složený z toho, co nás k určitému tématu na internetu zaujalo. Znám například paní, která sbírá obrázky obrazců v obilí a už toho má na knihu. My si o tom ale myslíme své, zvláště teď, když si umíme představit, co všechno se dá s obrázky udělat. Pozor, ty naše soubory poznatků určitě budou jen pro nás a nebudeme je vydávat za svou práci nebo dokonce tiskem, neb nechceme napodobovat některé naše politiky proslavené plagiátorstvím.

Tak to je v kostce asi všechno, co mi přišlo na mysl, něco jsem si přidala a doufám, že fakta jsem moc nepopletla. Kurz končí, tak si ani nemyslím, že byste tento článek všichni četli. Už vidím, jak některé včetně Květoslavy jdete dřít na zahrádku, a ostatní, jak se chystáte na hlídání vnoučat a vymýšlení výletů. Přesto, že to nebudete číst, přeji všem pěkné jaro, Velikonoce  a léto, elán, zdraví, dobrou mysl, ……., a totéž a ještě více naší milé Ivetce. Ať zvládá celou smečku i s přírůstkem. A doufám, že se zase někdy všichni sejdeme.

Květa

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    opět úžasné shrnutí, až mě to dojalo, jak jste to zvládla pochopit mým polopaticky složitým výkladem :D Krásné Velikonoce i Vám. Ivet

    OdpovědětVymazat