Prohledat tento blog

neděle 7. června 2015

Zápis z počítačového kurzu – Studenti seniorům – 7. lekce – můj pohled

Ivetka od nás hned úvodem chtěla vědět, proč je potřeba zálohovat fotografie mimo náš počítač: možné zničení počítače, mobilního telefonu, což se stává většinou tehdy, pokud to nečekáme. Upozornila nás na jednu z nejmodernějších forem ukládání a zálohování dat: nahrát své soubory na internet na k tomu určené stránky, což může být Drop box (s možností 2 GB míst zdarma, dále Google Disk (15 GB míst zdarma), či Microsoft One Drive (15 GB míst zdarma). Doporučila nám kombinaci více možností:
- Drop box využít pro automatickou zálohovanou složku, která je na ploše – výhodou je propojení s mobilním telefonem, tabletem a dalším možným zařízením,
- Google disk použít na zálohu důležitých dokumentů, kontaktů z telefonu, vlastní tvorbu,
- Youtube využít na nahrávání soukromých rodinných souborů – neomezená kapacita,
- Rajce.net použít na zálohování všech svých fotoalb s možností uzamčení.
Dále nám poradila, abychom se vždy zamýšlely nad zálohováním – zvážit, co je potřeba a co ne.

V další části lekce jsme se seznámily s možností zálohování svých fotografií na internetové stránce rajče.net. Nejprve jsme se podívaly na vyhledávání, kde nahoře jsme objevily vyhledávající políčko, kde můžeme hledat fotografie z různých akcí, my jsme si vyhledaly obrázky z Ústí nad Orlicí. Následně jsme si vytvořily svůj účet: vpravo nahoře jsme se přihlásily a v nové nabídce vybraly možnost vytvořit nový účet. Osobně největší problém u mě nastal s vyplněním přezdívky, kdy jsem mohla využít až devátou mnou navrženou možnost, která byla volná. Vyplnění přezdívky slouží jako adresa na naše alba, která můžeme sdílet s ostatními: vznikne náš malý web s fotkami s adresou: prezdivka.rajce.net. Potom už jen zadáme vlastní e-mail s novým heslem a odsouhlasíme pravidla a založíme účet. Počítač se nás ještě zeptá, zda chceme heslo zapamatovat, což na svém počítači odsouhlasíme. Následně nám hned přijde na náš e-mail informace o založení účtu. Hned jsme si zkusily nahrát jednu svou fotografii. Je více cest, jak fotky na své internetové album dostat, my jsme zvolily možnost vybrat fotky. Při napsání názvu alba je zde možnost zvolit skryté, což nám zajistí přístup pouze pro sebe. Vybraly jsme si námi nachystané fotky a pomocí CTRL+A jsme si fotky označily a daly otevřít. Nahrávání fotek je delší než stanování a může trvat i několik minut.

Nahrané fotky si můžeme přeřadit přetažením jedné fotky na místo, kde ji chceme mít. Pokud se rozhodneme nějakou fotku smazat, klikneme na odpadkový koš. Pro náš pořádek je možné si každou fotku pojmenovat, upravit popis fotky a ze spodních šedých ikon – fotku sdílet na facebooku získat odkaz URL, který můžeme sdílet přes e-mail, nastavit si pozadí svého profilu a udělat si z fotky profilový obrázek. Mezi fotkami alba lze přepínat klikáním na pravou či levou polovinu fotografie, stejně jako šipkami nahoře nad fotkou u názvu alba. V horní pravé části můžeme šipkou roztáhnout fotku na celou obrazovku, nebo křížkem zmenšit zvětšený náhled fotky. Pro více nastavení je možnost zavřít přiblížení křížkem a zvolit možnost upravit album. Zde si můžeme nastavit přístup k albu pouze s heslem, udělat album soukromé, nastavit klíčová slova, upravit popis, přidat vodoznak proti krádeži fotek.

Pokud chceme sledovat nějaké uživatele, můžeme si z nich udělat své oblíbence – např. studenti seniorům – pak nám to najde tento profil. Pro nás je zajímavé hlavně všimnout si hvězdičky a obálky vedle jména. Kliknutím právě na hvězdičku si přidáme účet do oblíbených a pak nám při změně fotek přijde informace na e-mail. Obálka slouží jako možnost komunikace. Závěrem této lekce jsme navštívily zdejší projednu Fotolab, kde jsme si každá zkusila jednu svou fotku vytisknout.


Zapsala: A. Kučerová

Žádné komentáře:

Okomentovat