Prohledat tento blog

neděle 19. října 2014

První hodina III. skupiny

První lekce kurzu je za námi
Patřím do skupiny III počítačového kurzu pro seniory. Ze všech zájemců a účastníků letošních kurzů bychom měli být nejzkušenější, tedy pokud jsme dostatečně dobře vstřebali a udrželi v hlavách látku probíranou letos na jaře. Máme v kolektivu ale také nové účastníky, kteří musí stavět na svých předchozích znalostech a zkušenostech. Něco budou možná muset dohonit, v něčem budou lepší, ale určitě se dozví něco, co dosud nevěděli a my staří ostřílení věříme, se jim v našem kolektivu bude líbit a stejně tak že se jim bude líbit přátelská a neformální atmosféra při výuce.
Bohužel jsme generace, která si pamatuje vyučování jiného typu. Slýchali jsme, že tohle je tak a tamto takhle, a to vše je třeba si zapamatovat a musíš to umět. Tak takto to dnes nefunguje, i když samozřejmě stavět se dá jen na tom a rozvíjet se dá jen to, co už známe. Rozdíl je v tom, že my se učit chceme a máme zájem zjistit, jak programy fungují a co nám v budoucnu umožní dělat, a proto se určitě budeme snažit, zkoušet, ptát se, dělat domácí úkoly, pomáhat si. Doufám, že všichni.
Máme za sebou první dvojhodinu a určitě jsme naší lektorce Ivetce narušili našimi dotazy její původní plán zopakovat s námi Facebook. Neměla se nás ptát, co chceme vědět. Musela nám pak vysvětlovat spoustu věcí mimo plán. Snad to ale nebylo úplně zbytečné. Díky tomu teď víme,

  • že router je zařízení, připojené např. k modemu kabelové sítě nebo k............., které umožní přenos dat na dálku, takže lze pracovat s notebookem nebo tabletem kdekoliv v bytě 
  • že WiFi je označení pro bezdrátovou komunikaci v počítačových sítích a jak a kde funguje
  • že Firewall je první zábrana proti proniknutí nechtěných programů do počítače z internetové sítě 
  • jak fungují antivirové programy a že by měl být nainstalován jen jeden, například Avast, není třeba kupovat placené 
  • co je phishing 
  • jak se správně odhlásit ze Skypu (klik na Skype vlevo nahoře - Odhlásit se) 
  • jak se tvoří recenze, jak fungují a jak je můžeme využít 
Na konci hodiny jsme dostali 7 stránek tištěných materiálů k plánované 1.lekci. Bylo nás víc, co jsme se hned další den nedočkavě vrhly k počítači, přečetly ta moudra, začaly něco zkoušet a rozhodly se udělat domácí úkol. Ne vždy se zadařilo. Nebyla jsem sama, kdo si položil otázku "Jak proboha dostat ten obrázek na facebook ???".
No prostě, zopakovat si ty základní úkony je potřeba. Jistě se všichni těšíme na další hodinu. Necháme radši naši Ivetinku vést hodinu podle jejího plánu a budeme-li vznášet dotazy, pak jen k tématu.
Květa Hácová

1 komentář: